Verdens nordligste selvkjørende buss øvelseskjører nå i Bodø

 

Øvelseskjøring av selvkjørende busser er nå i gang i Bodø. Foto: Byraa Bodø

 

Selvkjørende busser i sentrum

Det er nå to selvkjørende busser som øvelseskjører i Bodø sentrum. Det er elektriske minibusser av merke Toyota Proace som testkjører bussruten. Disse blir et tilskudd i det eksisterende kollektivtilbudet i Bodø sentrum. Bussene skal frakte passasjerer mellom sentrum og Nordlandsykehuset. Etterhvert vil de kjøre autonomt i et komplisert og blandet trafikkbilde. I tillegg skal de få testet seg i et varierende bodøvær utover vinteren.

 

Prosjektleder for Smartere Transport Bodø, Rune Eiterjord og Rådgiver Hanna Borkamo fra Nordland Fylkeskommune. Foto: Byraa Bodø

 

Spennende teknologi

Bussene skal kjøre av seg selv ved hjelp av sensorer og lidar-teknologi. Kjøremiljøet blir skannet og vet på denne måten hvor kjøretøyet er, og hvor de skal kjøre. Systemet baserer seg på optisk fjernmåling med sensorer som er festet på bussen. Dersom noe kommer framfor bussen vil den automatisk stanse.

 

Sensorskjermen inne i bussen. Her kan du blant annet se at det kommer en bil fra høyre. Bussen vet at den har vikeplikt, og vil automatisk stanse for bilen til den er kjørt forbi. Foto: Isabell Grønnslett

 

Snart klar for passasjerer

Bussene vil være tilgjengelige for passasjerer fra sommeren 2022, om all øvelseskjøring og testing går som planlagt. Det vil da være 2 minibusser som kjører alle ukedager. Det er gratis å bruke bussene i pilotperioden. Ønsker du å betale for reisen kan du donere et beløp til Pedalen, Sykkelverkstedet til Kirkens Bymisjon i Bodø. Alle beløp går uavkortet til organisasjonen.

Bussruten har følgende busstopp for passasjerer:

  • Sentrumsterminalen

  • Kvartal 99

  • Rådhusplassen

  • Prinsens gate

  • Nordlandssykehuset

 

To selvkjørende busser i Bodø sentrum. Foto: Byraa Bodø